Výhody a nevýhody elektrického grilu
S elektrickým grilom je grilovanie rýchlou a presnou záležitosťou. V nasledujúcej tabuľke sme pre vás pripravili prehľad hlavných výhod a nevýhod tohto druhu grilovania.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Krátka doba rozohriatia | Chýba typická údená chuť z dreveného uhlia |
Ihneď pripravený na použitie | Je nutná elektrina |
Jednoduchá údržba | |
Praktické uskladnenie (žiadne plynové fľaše) | |
Úspora miesta (k dispozícii dokonca ako stolný gril) | |
Nevytvára sa dym (vhodné na grilovanie na sídliskách a na balkóne) |
Čistenie a starostlivosť o elektrický gril
Vyčistite váš elektrický gril po každom použití. Zachováte tak jeho dobrý vzhľad a hygienický stav.
- Preventívne opatrenie: Zabráňte prichytávaniu a pripaľovaniu tukov a zvyškov jedál použitím hliníkových odkvapkávacích misiek.
- Na zaistenie ochrany povrchového materiálu nepoužívajte mechanické čistiace prostriedky ani agresívne čistidlá.
- Škvrny od dymu, zvyšky tuku, pripálené nečistoty a zvyšky jedál je možné odstrániť prostriedkom na jemné povrchy a špongiou alebo utierkou.
- Vykurovacia špirála má vďaka svojej vysokej teplote samočistiacu funkciu, pretože sa odkvapkávajúci tuk či šťava ihneď vyparia.
Pri elektrických griloch s poklopom platí:
Po grilovaní nechajte grilovaciu komoru dohorieť. Poklop pritom musí byť zatvorený, vzduchové štrbiny otvorené. Potom grilovací rošt očistite čistiacou kefou na grily.
Pri grilovacích roštoch všeobecne platí:
Veľké zvyšky odstránite papierovou utierkou, zatvrdnuté krusty rozpustíte namočením do mydlového roztoku a posledné zvyšky tukov odstránite z roštu špongiou spolu s prípravkom na jemné povrchy.
Gril počas nepoužívania zakryte alebo ho uložte na miesto chránené pred poveternostnými vplyvmi.
Upozornenie!
Elektrické grily, ani ich verzie s poklopom, by sa nemali používať počas dažďa. Inak by hrozilo nebezpečie úrazu spôsobeného elektrinou či vznikom požiaru. Nikdy nepoužívajte dva či viac predlžovacích káblov. Dbajte na to, aby sa elektrický kábel nedostal k vyhrievacím súčastiam grilu, a aby tak bolo možné predísť nehode v dôsledku zakopnutia.