Výhody a nevýhody elektrického grilu
S elektrickým grilom je grilovanie rýchlou a presnou záležitosťou. V nasledujúcej tabuľke sme pre vás pripravili prehľad hlavných výhod a nevýhod tohto druhu grilovania.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Krátka doba rozohriatia | Chýba typická údená chuť z dreveného uhlia |
Ihneď pripravený na použitie | Je nutná elektrina |
Jednoduchá údržba | |
Praktické uskladnenie (žiadne plynové fľaše) | |
Úspora miesta (k dispozícii dokonca ako stolný gril) | |
Nevytvára sa dym (vhodné na grilovanie na sídliskách a na balkóne) |
Čistenie a starostlivosť o elektrický gril
Vyčistite váš elektrický gril po každom použití. Zachováte tak jeho dobrý vzhľad a hygienický stav.
- Preventívne opatrenie: Zabráňte prichytávaniu a pripaľovaniu tukov a zvyškov jedál použitím hliníkových odkvapkávacích misiek.
- Na zaistenie ochrany povrchového materiálu nepoužívajte mechanické čistiace prostriedky ani agresívne čistidlá.
- Škvrny od dymu, zvyšky tuku, pripálené nečistoty a zvyšky jedál je možné odstrániť prostriedkom na jemné povrchy a špongiou alebo utierkou.
- Vykurovacia špirála má vďaka svojej vysokej teplote samočistiacu funkciu, pretože sa odkvapkávajúci tuk či šťava ihneď vyparia.
Po grilovaní nechajte grilovaciu komoru dohorieť. Poklop pritom musí byť zatvorený, vzduchové štrbiny otvorené. Potom grilovací rošt očistite čistiacou kefou na grily.
Veľké zvyšky odstránite papierovou utierkou, zatvrdnuté krusty rozpustíte namočením do mydlového roztoku a posledné zvyšky tukov odstránite z roštu špongiou spolu s prípravkom na jemné povrchy.
Gril počas nepoužívania zakryte alebo ho uložte na miesto chránené pred poveternostnými vplyvmi.
Upozornenie!
Elektrické grily, ani ich verzie s poklopom, by sa nemali používať počas dažďa. Inak by hrozilo nebezpečie úrazu spôsobeného elektrinou či vznikom požiaru. Nikdy nepoužívajte dva či viac predlžovacích káblov. Dbajte na to, aby sa elektrický kábel nedostal k vyhrievacím súčastiam grilu, a aby tak bolo možné predísť nehode v dôsledku zakopnutia.