Výhody a nevýhody grilov na drevené uhlie
V nasledujúcej tabuľke sme pre vás pripravili prehľad výhod a nevýhod grilov na drevené uhlie.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
nezameniteľná a typická údená chuť grilovaných pokrmov | časová náročnosť: uhlie musí byť pred grilovaním správne rozpálené |
romantika | grilovanie na drevenom uhlí z veľkej miery závisí na počasí a poveternostnej situácii |
grily na drevené uhlie sú k dispozícii vo všetkých cenových kategóriách a veľkostiach | vytvára sa dym |
malé grily na drevené uhlie je možné ľahko prenášať | |
ľahká montáž a skladovanie |
Grily
Čistenie a starostlivosť o grily na drevené uhlie
Vyčistite váš gril na drevené uhlie po každom použití, predĺžite jeho životnosť a udržíte gril v dobrom hygienickom stave.
- Radšej používajte hliníkové odkvapkávacie misky.
- Nepoužívajte žiadne mechanické čistiace prostriedky či agresívne čistidlá.
- Čistite váš gril na drevené uhlie zvonku i zvnútra. Zvyšky tuku, pripálené nečistoty a zvyšky jedla je možné bez problémov odstrániť čistiacim prostriedkom na jemné povrchy a mäkkou špongiou alebo utierkou.
- Povrch vášho grilu je vyrobený z vypaľovaného porcelánového smaltu, ktorý nie je nutné voskovať a ani natierať. Prach a nečistoty stačí umyť teplým mydlovým roztokom.
- V prípade grilovacieho roštu na drevené uhlie s poklopom zvyšky jedla po každom grilovaní spáľte. Poklop musí byť zatvorený, vzduchové štrbiny otvorené. Predtým z roštu odstráňte všetky veľké kusy grilovaných pokrmov, to skráti čas horenia. Potom rošt vyčistite pomocou čistej čistiacej kefy na grily.
- Veľké zvyšky na roštoch odstránite papierovou utierkou, zaschnuté krusty rozpustíte namočením do mydlového roztoku a posledné zvyšky tukov odstránite z roštu čistiacim prípravkom na jemné povrchy a špongiou.
- Gril počas nepoužívania zakryte obalom na grily alebo ho uložte na miesto chránené pred poveternostnými vplyvmi.
Bezpečnostné pokyny
Na čo by ste mali dbať pri grilovaní na drevenom uhlí:
- V žiadnom prípade nepoužívajte na zapaľovanie dreveného uhlia lieh a ani benzín. V takom prípade hrozí nebezpečenstvo vyparovania zdraviu škodlivých látok. Zdravie neohrozujúce sú špeciálne tekuté zapaľovače či kocky na podpaľovanie.
- Pri grilovaní na drevenom uhlí zabráňte odkvapkávaniu tuku do rozpáleného uhlia. Pritom môže vznikať dym, ktorý obsahuje rakovinotvorný benzopyrén.
Grily na drevené uhlie
Najobľúbenejší produkt