Kedy zbierať zeleninu?
Máme niekoľko základných tipov na zber zeleniny:
- Ak je to možné, zberajte zeleninu v suchom počasí.
- Ideálne je zbierať ju ráno. V horúcich dňoch rastliny odparujú veľa vody - takže počas dňa nielen ochabujú, ale majú aj kratšiu trvanlivosť. Výnimkou z tohto pravidla sú napríklad poľná zelenina, špenát a rukola. Tie je najlepšie zbierať večer, keď je obsah dusičnanov výrazne nižší ako ráno.
- Pri zbere dbajte na to, aby ste nepoškodili plody.
- Po zbere preneste zeleninu rovno do chladnej pivnice alebo ju v prípade potreby uskladnite v chladničke.
V prípade červených a žltých paradajok je pomerne jednoduché nájsť správny čas na zber. Plody sú jasne červené alebo žlté a dajú sa ľahko odtrhnúť z kríka.Pri zelených odrodách paradajok platí pravidlo, že keď sú plody mäkké, sú pripravené na zber.
Pri uhorkách platí pravidlo, že sú zrelé na zber približne 3 týždne po odkvitnutí. Ak budete úrodu zbierať pravidelne, podporíte tým tvorbu kvetov - takže sa z rastliny budete môcť tešiť dlhšie.
Cukety sú najlepšie, keď majú približne 15 cm. Čím väčšia cuketa narastie, tým pôsobivejšia je pre okolie, ale bude mať aj vodnatú chuť.
Zber rebarbory do 24. júna
Hlavný čas zberu rebarbory je máj a môžete ju zbierať až do 24. júna. Potom sa zber rebarbory oficiálne končí, pretože sa zvyšuje obsah kyseliny šťaveľovej. Mimochodom, rebarboru nekrájajte, ale zbierajte ju krúživým pohybom.
Kedy zbierať ovocie?
- Zberač bobúľ - rukoväť prispôsobená na zber bobúľ priamo z kríka.
- Hák na konáre - tento nástroj možno použiť na podopieranie konárov alebo ich striasanie.
- Zberač ovocia - na zber opadaného ovocia a orechov - vďaka pružným plastovým vzperám môžete zbierať ovocie rôznych veľkostí bez toho, aby ste sa ohýbali.
- Zberač ovocia - na zber jabĺk, hrušiek. Ovocie sa zachytáva vo vrecku. Súčasťou zberača ovocia sú teleskopické rukoväte, ktoré sa dajú vysunúť až na 3 metre.
- Rebrík - pevný, stabilný a dostatočne dlhý.
Ako skladovať zeleninu
Ako skladovať ovocie
Jablká môžete skladovať na suchom a tmavom mieste. Ideálna je pivnica. Dbajte na to, aby jablká neprišli do priameho kontaktu. Pomôcť môžu vrstvy novín. Pravidelne ich kontrolujte a nahnité jablká vyhoďte. Samozrejme, jablká môžete skladovať aj v chladničke.
Skladovanie hrušiek závisí od toho, ako je ovocie zrelé. Zrelé hrušky patria do chladničky, nezrelé hrušky do skladovacej skrine alebo pivnice.
Bobuľové ovocie je chúlostivé - najlepšie je konzumovať ho hneď po zbere. Ak ich musíte skladovať, urobte tak v chladničke. Pred konzumáciou ich bezprostredne umyte.
Slivky a slivkový lekvár môžete skladovať v chladničke približne 3 dni. Najlepšie je zabaliť ich do vlhkej utierky, potom skladovanie prežijú lepšie.
Pri ich zbere nechajte stopku a skladujte ich v priehradke na zeleninu v chladničke.
Ako spracovať ovocie a zeleninu
Nazbierali ste viac ovocia, ako momentálne potrebujete? Alebo chcete byť sebestační a jesť vlastné ovocie a zeleninu po celý rok? Potom sa nevyhnete konzervovaniu. Cieľom je uchovať potraviny na dlhý čas.
Samozrejme, mnohé druhy ovocia a zeleniny sa dajú konzervovať aj zmrazením. Ak však máte veľkú úrodu, rýchlo vám dôjde miesto v mrazničke. Uvarené potraviny môžete skladovať v skrini alebo v pivnici - a ušetriť čas. Pri konzervovaných potravinách totiž nie je potrebné ich rozmrazovať.
Na konzervovanie používajte čerstvé potraviny bez otlakov. Ovocie a zeleninu pred spracovaním dôkladne umyte. To platí pre všetky spôsoby konzervovania potravín.
Pri bežnom zaváraní potraviny najprv uvaríte a potom ich horúce naplníte do sterilných pohárov, ktoré možno vzduchotesne uzavrieť. Keď poháre vychladnú, vytvorí sa vákuum, ktoré konzervuje obsah.
Tradične sa konzervuje džem, marmeláda alebo kompót. Ovocie sa zahrieva priamo so želírovacím cukrom alebo bežným cukrom. Pomer miešania je zvyčajne 1:1 (rovnaké množstvo ovocia a cukru), ale môže sa použiť aj pomer 2:1 alebo 3:1.
Mimochodom, konzervovať možno aj likéry alebo sirupy.
Konzervovanie v oleji je typické napríklad pre Stredomorie. Olej konzervované potraviny vzduchotesne uzatvára a konzervuje. Do oleja môžete pridať bylinky alebo korenie. Nakladanie v oleji je obľúbené najmä pri paprikách, paradajkách, artičokoch, chilli papričkách, baklažánoch a cuketách.Špeciálnou formou nakladania je fermentácia. Pri kvasení sa látky premieňajú pomocou baktérií, húb alebo enzýmov. Pri kvasení vznikajú plyny, alkohol alebo kyselina, preto je potrebné buď udržiavať mierne pootvorené veko, alebo pravidelne vetrať. Klasickými fermentovanými produktmi sú uhorky, kyslá kapusta a kimči.
Ako sterilizovať poháre
Existujú rôzne spôsoby sterilizácie pohárov. Jedným z bezpečných spôsobov je vyvarenie pohárov. Na sporáku zohrejte hrniec s vodou a varte poháre a viečka 10 minút.
Ako skladovať konzervy a kompóty
Bez ohľadu na to, či zaváraním, konzervovaním alebo nakladaním uchovávate poháre na tmavom a chladnom mieste. Ideálna je, samozrejme, pivnica, ale dobrým miestom na konzervovanie je aj špajza. Je dôležité, aby poháre boli mimo dosahu priameho slnečného svetla a chránené pred mrazom.
Pri konzervovaní sa vždy môže niečo pokaziť. Ak je obsah pokazený, zvyčajne to zistíte podľa vypuklého alebo uvoľneného viečka. V podstate by ste sa mali vždy pozrieť na obsah, keď otvoríte nádobu.
Vyzerá všetko ešte dobre? Ako obsah vonia?
V ojedinelých prípadoch môžu pokazené potraviny viesť k botulizmu, čo je vážna otrava jedlom. Prvými príznakmi sú zvyčajne sucho v ústach, po ktorom nasleduje nevoľnosť, vracanie a hnačka.
K botulizmu dochádza, keď sa potraviny počas konzervovania dostatočne nezohrejú. Spóry patogénu potom prežijú proces konzervovania, môžu klíčiť a produkovať toxíny.