Čo by nemalo chýbať vo vonkajšej kuchyni
Zostavte si vašu novú záhradnú kuchyňu tak, aby k vám a vášmu kuchárskemu umeniu sedela rovnako tak dobre, ako má sedieť pokrievka na hrnci. V záhradnej kuchyni môžete skombinovať jednotlivé súčasti a vytvoriť si tak svoj kulinársky raj presne podľa vašich požiadaviek.
Pri zostavovaní vždy zohľadnite váš bežný pracovný postup v kuchyni. V prípade, že sa napríklad venujete výhradne grilovaniu, je zmysluplné postaviť kuchynský modul s grilom doprostred. Mimoriadne obľúbené sú veľkoformátové plynové grily. Kto griluje na plyne či na drevenom uhlí, nepotrebuje elektrinu.
Miesto na prípravu a krájanie
Dôležitým prvkom záhradnej kuchyne je pracovná doska. Tá musí byť dostatočne veľká.
Na osobu, pre ktorú sa varí, by ste mali mať cca 50 až 60 centimetrov šírky. Pre krájanie a odkladanie surovín, hrncov či mís, ponúkajú dostatočný priestor pracovné dosky s hĺbkou približne 60 centimetrov.
A čo voda?
Mať kuchynský drez v záhradnej kuchyni je mimoriadne praktické. Na jednej strane potrebujete zabudovať prívod vody a taktiež rúrky na odvod odpadovej vody. Na záhrade teda potrebujete mať aj vodovodnú prípojku.
Vodu, ktorú ste používali na umývanie šalátu či zeleniny, môžete odviesť do záhonov ako vodu na polievanie. Vodu, v ktorej sú čistiace prípravky, zvyšky jedla alebo tuky, je nutné zlikvidovať - v ideálnom prípade takú špinavú vodu odvádzajte do kanistra alebo vane.
Dôležité!
Cez zimu nezabudnite odmontovať vodovodnú prípojku. Hadica a batéria by mohli zamrznúť a prasknúť.